Registrering av plantesorter

Planteforedlerrett

Driver du med utvikling av nye plantesorter? Ønsker du å beskytte en ny plantesort?

Sørg for å få enerett

Enten det er korn, grønnsaker, blomster, frukt eller andre vekster du har foredlet, så sørg for å få enerett til å produsere og selge formeringsvaren av sorten. Enerett oppnås ved å sende inn en søknad til den norske Plantesortsnemnda i Norge, eller til tilsvarende myndigheter i andre land.

Reglene for rettsbeskyttelse i Norge er regulert i Lov om planteforedlerrett. Vi kan lose deg trygt gjennom søknadsprosessen.

Avtal et møte med oss

En planteforedlerrett kan lisensieres til andre, eller man kan inngå avtaler om provisjon av salg og slik utnytte sin enerett. 

En rettsbeskyttelse av en plantesort gir også enerett til det registrerte sortsnavnet. Sortsnavnet skal være egnet til å skille sorten fra andre sorter. Et registrert sortsnavn beskytter også mot at andre kan benytte sammen navn som varemerke på sine tilsvarende produkter. 

Forutsatt at man betaler en årsavgift, kan planteforedlerretten opprettholdes i opptil 20 år, for busker og trær er varigheten av beskyttelsen 25 år.  

Håmsø Patentbyrå har internasjonale samarbeidspartnere med bred erfaring innen rettsområdet. Vi kan hjelpe deg å vurdere om vilkårene for å få enerett er oppfylt, lose deg trygt igjennom registreringsprosessen og sørge for at årsavgifter blir betalt i tide.   

Har du spørsmål eller ønsker vår hjelp til registrering, ta kontakt

Avtal et møte med oss

Kompetanse & erfaring

Våre rådgivere har allsidig bakgrunn og solid erfaring innen ulike fagfelt og produksjonsteknologier. Teamet vårt er internasjonalt, og inkluderer personer fra seks ulike nasjonaliteter og fagpersoner med mange års erfaring fra privat praksis og interne IPR-avdelinger i større europeiske jurisdiksjoner. Vi anvender noen av de mest avanserte systemene på markedet for saksbehandling og fristovervåking.

Møt våre medarbeidere

Patent

Patent gir deg enerett på din tekniske oppfinnelse i inntil 20 år, og er dermed et konkurransefortrinn som kan gi økt salg og fortjeneste på ditt produkt.
Les mer

Varemerke

Et registrert varemerke gir enerett til kjennetegnet for dine varer og tjenester, og styrker merkevaren din. Rettigheten kan håndheves og utnyttes kommersielt.
Les mer

Design

Designbeskyttelse sikrer deg mot at andre produserer, importerer eller markedsfører etterligninger av ditt produktet.
Les mer